Ameliorarea unui nou hibrid se reduce la o singură întrebare: Va fi productiv?
„După cum știm, populația mondială este în creștere”, spune dr. Christian Flachenecker, cercetător rapiță RAPOOL. „Iar acum ne confruntăm și cu o reducere a suprafeței globale a terenurilor agricole din cauza degradării, a impermeabilităţii solului etc. Deci trebuie să recoltăm mai mult de pe o suprafață mai mică.”
Cheia pentru a face față schimbărilor din domeniul agriculturii dar și a celor climatice, la cultura de rapița, este reprezentată de alegerea unei genetici performante care să facă față cu succes acestor modificări.
Anul trecut, producția de rapiță în UE a atins cifra de 17 milioane de tone, depășind așteptările inițiale pentru această cultură, potrivit Reuters. Fiind cea mai mare cultură de semințe oleaginoase din UE, cu multiple utilizări în piața alimentară, în biodiesel și în furajarea animalelor, cultura de rapiță are nevoie din ce în ce mai mult de hibrizi de rapiță performanți, cu randamente ridicate și de înaltă calitate biologică.
În timp ce cererea pentru semințele oleaginoase este în creștere, provocările cu care se confruntă
această cultură sunt din ce în ce mai mari. Cultivatorii se luptă din ce în ce mai mult cu secetă și arşiţa, cu mai multă presiune pentru a reduce îngrășămintele chimice și cu utilizarea unor pesticide din ce în ce mai reduse pe ha. Prin urmare, doar utilizarea unei genetici performante va putea răspunde acestor provocări și necesități.„La rapița se pot utiliza toate tehnologiile de selecție și genomice utilizate în ameliorare”, spune dr. Carsten Oertel, cercetător pentru cultura de rapiţă RAPOOL. „Iar la scară mondială, există peste 1.000 de grupuri care fac cercetări asupra culturii de rapiță”.
Ameliorăm pentru viitor
Deoarece este nevoie de 10 până la 12 ani pentru a aduce noi hibrizi pe piață, semințele de rapiţă pe care cultivatorii le seamănă astăzi sunt rezultatul modului în care cercetătorii au știut să anticipeze nevoile fermierilor cu mai bine de un deceniu în urmă. În același sens, amelioratorii de astăzi iau în considerare tendințele dezvoltării dăunătorilor, ale climei și ale consumatorilor pentru a anticipa necesitățile genetice de peste un deceniu.
Ameliorarea unui nou hibrid se reduce la o singură întrebare: Vă fi productiv?
„După cum știm, populația mondială este în creștere”, spune dr. Christian Flachenecker, cercetător rapiță RAPOOL. „Iar acum ne confruntăm și cu o reducere a suprafeței globale a terenurilor agricole din cauza degradării, a impermeabilităţii solului etc. Deci trebuie să recoltăm mai mult de pe o suprafață mai mică.”
Bolile, insectele și buruienile reduc semnificativ producția de rapiță și nu le pasă de faptul că populația este în creștere, iar numărul de hectare cultivate cu acesta specie se află în scădere. Depinde doar de amelioratori că să se ridice la înălțimea provocării, să găsească noi hibrizi care să prezinte toleranță sau rezistență la acești factori de reducere a producției astfel încât randamentul să crească an de an.
„Unul dintre cele mai importante puncte la care lucrăm este dat de rezistența la insecte”, spune dr. Alexander Döring, Product Management International RAPOOL. „Toleranța la boli este, de asemenea, un lucru la care amelioratorii își îndreaptă atenția, dar amelioratorii sunt încântati de posibilitatea realizării rezistenței rapiței împotriva puricelui negru al cruciferelor (Phyllotetra spp.) sau a gândacul lucios (Meligethes aeneus), de exemplu. În prezent, suntem încă la nivelul de bază al cercetării în această rezistență dar pas cu pas se fac progrese însemnate care în viitor ar putea aduce asemenea hibrizi de rapița în piață”.
Fie prin tehnicile tradiționale de selecție, fie prin tehnici noi genomice utilizate în ingineria genetică, amelioratorii RAPOOL-RING explorează multiple soluții pentru cultura de rapiță.
Ameliorarea culturii de rapiţă este o provocare
În lume există puține programe de ameliorare care își dedică tot timpul și energia exclusiv culturii de
rapița. RAPOOL-RING este o companie care are un asemenea program de cercetare și ameliorare. Această dedicare 100 % înseamnă că RAPOOL are cunoștinte de neegalat asupra acestei culturi de rapiță destul de complexe.„La rapiță avem peste 101.000 de gene”, spune Oertel. „Aceasta înseamnă aproximativ de patru ori mai multe decât la ființele umane, noi oamenii având între 20.000 și 30.000. Acest lucru vă poate da o idee despre cât de complicată este, de fapt, această cultură.’’
„Este nevoie de o echipă de experți în domenii diferite pentru a reuși să aducem produse noi pe piață”, continuă el. „De la cunoastrea genomică la cea de biologie, de la cunoștințe și tehnologii de ameliorare a plantelor până la gestionarea datelor, totul trebuie să funcționeze împreună.”
Și din perspectiva cercetării este de asemenea un efort considerabil. Serele, camerele climatice și testele pe teren sunt doar câțiva dintre pașîi pe care RAPOOL-RING îi face pentru a-și testa materialul genetic și a aducând pe piață doar cei mai buni hibrizi noi.
„Principalii noștri pași de selecție sunt întotdeauna pe teren”, spune Flachenecker. În final, hibrizii trebuie să se preteze foarte bine în situațiile din câmp pentru a demonstra că oferă nu numai producții ridicate, ci și o bună rentabilitate pentru fermieri.