Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și reclamele, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul către site-ul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea de către dvs. a site-ului nostru cu partenerii noștri de rețele sociale, de publicitate și de analiză. Partenerii noștri pot combina aceste informații cu alte date pe care le-ați furnizat sau pe care le-au colectat în timpul utilizării serviciilor.
mai multe detalii
✖
„Cookie-urile sunt fișiere text mici folosite de site-uri web pentru a face experiența utilizatorului mai eficientă. Prin lege, putem stoca cookie-uri pe dispozitivul dumneavoastră dacă acestea sunt strict necesare pentru funcționarea acestui site. Pentru toate celelalte tipuri de cookie-uri avem nevoie de permisiunea dvs.Vă puteți modifica sau retrage consimțământul în orice moment din declarația privind cookie-urile de pe site-ul nostru. Aflați mai multe despre cine suntem, cum ne puteți contacta și cum procesăm datele personale în Politica noastră de confidențialitate.
Rapița are grijă de sol și produce pentru următo- area cultură 600 kg humus, asigurând o fertilitate durabilă a solului. În plus, rapița încetinește sch- imbările climatice datorită capacității mari de fixare a carbonului de 1,700 kg C/ha.
Luând în considerare norma de semănat 2,5 – 3 kg/ha și perioada însămânțării - ju- mătatea lunii august și începutul lunii sep- tembrie - rapița sedezvoltă rapid, ajungând să dețină o biomasă impresionantă de 20 -30 t/ha. În plus, plantele bine dezvoltate pot absorbi mai mult de 100 kg/ ha azot, evitând astfel eventuale pierderi de azot.
Cultură premergătoare, rapița cre- ște potențialul de producție pentru cultura de grâu de toamnă cu 800 kg/ha, respectiv cu 10%. Această creștere echivalează 941 pâini pe hectar, asigurând astfel hrană pentru 10 persoane pe perioada unui an.
Un câmp înflorit de rapiță oferă 36 kg/ha polen și 144 kg/ha nectar pentru albine, care produc 100 kg/ha de miere de rapiță. Această cantitate acoperă consumul a 88 persoane pe durata unui întreg an.
Producția internă de rapiță sprijină furnizarea de proteină nemodificată genetic în Europa. Astfel, un hectar de rapiță poate hrăni pe parcursul unui an trei bovine, care produc mai mult de 24,000 litri de lapte, cantitate anuală necesară pentru 461 persoane.
Dintr-o producție medie de 3,500 kg/ha se pot obține 1,600 litri de ulei de rapiță și 2,300 kg hrană pentru animale, rapița fiind așadar o sursă importantă de proteină nemodificată genetic.